torstai 25. joulukuuta 2014

MUUTOS VAALEIHIN

Keväällä 2015 Suomessa järjestetään eduskuntavaalit. Toivon mukaan äänestysprosentti nousee korkeaksi jo taloustilanteenkin kannalta tärkeissä vaaleissa.

Olin viime kevään Euroopan Unionin vaaleissa vaalivirkailijana ja mielestäni toimintaa äänestyspaikalla kannattaisi päivittää nykyaikaisempaan suuntaan.

Jokainen äänestänyt tietää että tällä hetkellä tullaan äänestämään esittämällä henkilötodistus, jonka jälkeen vaalivirkailija alkaa selaamalla etsiä äänestäjän nimeä paksusta paperipinkasta. Kun nimi on löytynyt, se ruksataan ja äänestäjä suuntaa äänestyskoppiin.

Tämä tulostenippusysteemi pitäisi mielestäni muuttaa tietokoneella tapahtuvaksi nimen etsinnäksi. Papereitten plaraaminen onnistuu kyllä, mutta on hidasta ja jonon kasvaessa sekä väsymyksen painaessa päälle hidastuu entisestään. Lisäksi kiireessä satojen tai tuhansien nimien joukossa helposti ruksaa yli väärän nimen, ja siitä tulee lisäviivettä. Oma ongelmansa ovat sitten vanhaksi käyneet kuvat korteissa. Jotain tarvittaisiin tilalle.

Sähköinen äänestys kotoa voi olla hyvä ajatus, mutta tällä hetkellä kannatan käsin täytettyjä äänestyslippuja. Vaalien järjestelyä voisi kuitenkin tietokoneistaa sujuvuuden lisäämiseksi ja harmia aiheuttavien erheitten vähentämiseksi. Ensi vaaleihin muutosta ei ehdittäne tehdä, mutta ehkä sitä seuraaviin.

Esa Paloniemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti