sunnuntai 5. toukokuuta 2019

EROON SIVISTYSSANOISTA

Suomen kieli on elävä ja eräs maailman vanhimmista yhä puhutuista kielistä. Kielet muuttuvat; joko kehittyvät tai ne korvataan toisilla kielillä, näin tekee myös suomen kieli. 

Suomi on luultavasti ainoa maa ja kieli maailmassa, jossa vierasanoja eli  muista kielistä peräisin olevia lainasanoja kutsutaan "sivistyssanoiksi" ja näitten vierassanojen käyttämistä pidetään merkkinä sivistyksestä. Tilanne on jopa niin paha, että julkaistaan erityisiä vierassanoja suomeksi selittäviä sanakirjoja, joita kutsutaan nimellä "sivistyssanakirja".

Kuten sanoin, kielet joko kehittyvät eli niihin tulee uusia sanoja tai vanha kieli katoaa uuden tieltä. Suomen kieleen on yhä suuremmassa määrin tullut englannin tai muun kielisiä vierassanoja, jotka uhkaavat suomen kielen olemassaoloa. Lähes kaikki suuremmat yhtiöt ovat ottaneet vieraskielisen nimen tai mitään tarkoittamattoman mukalatinaa olevan nimen kansainvälisyyden tai "brändin" luomisen" nimissä.

Suomenkieliset suomalaiset ovat maailman ainoita ihmisiä, jotka ovat suomenkielen ja suomenkielisten suomalaisten puolustajia. Jos me emme puolusta etujamme, sitä ei tee kukaan muukaan. Suomen kielen puolustajissa oli 1800-luvulla ruotsinkielisiä fennomaaneja, mutta 1800-luku meni jo. Nyt suomen kielen ja suomenkielisten suomalaisten kohtalo on omissa käsissämme. 

Mitä vähemmän käytämme vierassanoja, sen parempi. Se, ettei kyetä luomaan vierassanoille suomenkielistä vastinetta, on merkki luovuuden puutteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti