maanantai 4. maaliskuuta 2019

OULUSTA OMA VAALIPIIRI

Tänä vuonna käydään Suomessa kahdet, mahdollisesti jopa kolmet eri vaalit. Euroopan parlamentin jäseniä valittaessa vaalipiirinä on koko Suomi, mutta piakkoin olevissa eduskuntavaaleissa ja mahdollisesti järjestettävissä maakuntavaaleissa syksyllä Oulun vaalipiiri sisältää Pohjois-Pohjanmaan,Kainuun ja Koillismaan.

Oulu on vaalipiirin ainoa suurkaupunki, jossa asuu noin puolet vaalipiirin äänestäjistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että oululaisten ehdokkaitten täytyy kampanjoida myös maakunnissa ja maakuntien ehdokkaitten Oulussa sekä yrittää löytää kultainen keskitie, jolla saisi ääniä suurkaupunkilaisilta ja myös maaseudun asukkailta.

Oulun kaupunkilaisten ja maakuntien maaseudun edut eivät aina ole yhteneväiset ja Oulu koollaan halutessaan pystyisi jyräämään pienempien paikkakuntien ehdotukset. 

Ehdotankin, että Oulusta muodostettaisiin oma vaalipiirinsä. Silloin Oulu saisi valittua juuri 200.000 asukkaan Oulun etuja valvovia kansanedustajia ja maakuntien ehdokkaitten ei tarvitsisi kilpailla äänistä maaseudun asioilla isossa kaupungissa.Mikäli maakunnat valitsevat kansanedustajansa maakuntien äänillä ilman kilpailua oululaisten äänistä, maakuntien ehdokkailla olisi paremmat mahdollisuudet tulla valituksi.

Ehdotukseni ei ehdi vielä 2019 vaaleihin,mutta ehkä jo tulevaisuudessa se on totta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti