perjantai 16. joulukuuta 2016

SYYRIAN HAAVOITTUNEITA SUOMEEN HOITOON

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi päivän uutisissa, että Syyrian sisällissodassa haavoittuneita syyrilaisia voitaisiin ottaa hoidettavaksi, ja kaiketi sitä kautta asumaan Suomeen.

Ajatus on kaunis, varmasti hyvää tarkoittava ja pöyristyttävä. Haavoittuneitten joukossa saattaisi hyvinkin olla taisteluissa vammautuneita taistelijoita, eikä olisi käytännössä tai moraalisesti oikein ryhtyä erottelemaan hoidettavia isisläisiin, assadilaisiin tai muihin, joista osaa hoidetaan ja osa jätetään ilman hoitoa.

Lisäksi ihmettelen, miksi juuri syyrialaiset saisivat hoitoa eivätkä esimerkiksi irakilaiset, afganistanilaiset, algerialaiset, libyalaiset, sudanilaiset tai minkään muun konfliktin taikka sodan haavoittuneet. Sodat eivät maailmasta lopu; kun Syyrian sota aikanaan loppuu, uusi on jo alkamassa.

Tärkeimpänä syynä miksi syyrialaisia, tai muitakaan ei pitäisi hoitaa Suomessa, on Suomen terveydenhuolto. Jonot ovat suomalaisille pitkiä, hoidon saanti epävarmaa ja uusien potilaitten tulo vain pahentaisi tilannetta. Ja Suomessa on tapana olla vieraskoreita ja antaa ulkomaalaisille etuoikeuksia, jotka suomalaisilta kielletään, eli on olemassa riski että syyrialaiset päästettäisiin jonottavien suomalaisten ohi hoitoon. Tämä jos mikä lisäisi rasismia ja muukalaisinhoa Suomessa. Suomalainen on pitkämielinen, mutta ennemmin tai myöhemmin kamelin selkä katkeaa.

Nojoo, olisi sodassa haavoittuneitten syyrialaisten hoitamisesta hyötyä Suomellekin, ainakin jonkin verran. Suomen lääkärit ja varsinkinkin sotilaslääkärit, saisivat harjoituspotilaita nykyaikaisten sotavammojen hoidon järjestämiseen. Suomalaisilla ei ole onnekseen vuosikymmeniin ollut juuri lainkaan mahdollisuuksia tutustua käytännössä ampuma- , räjähdys-, ynnä muitten sotavammojen parantamiseen. Oikeasti sodassa haavoittuneitten potilaitten hoito antaisi Suomen sotilas- ja siviiliterveydenhuollolle arvokasta tietotaitoa, jota huonolla onnella tulevaisuudessa saatetaan tarvita. Nykyisin sotavammojen hoitoa opetellaan sikoja sekä nukkeja käyttäen, eli oikeat sotavammat oikealla ihmisellä antaisivat oikeaa kokemusta lääkäreille ja sairaanhoitajille.

Oikea tapa hoitaa syyrialaisia potilaita on hoitaa heitä Syyrian terveydenhuollon parissa. Mikäli Suomen ja  muun Lännen täytyy siihen puuttua, olisi kustannustehokkainta ja eettisintä lähettää terveydenhuoltohenkilöstö paikan päälle Turkkiin tai muualle Lähi-Itään, eikä rahdata vammautuneita potilaita ambulanssilennoilla Eurooppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti