lauantai 11. heinäkuuta 2015

ZIMBABWEN KREIKKALAISET

Nykyinen talouslama on lähettänyt monet kreikkalaiset etsimään parempaa elämää ulkomailta, mutta on lähtijöitä ollut aiemminkin. Vuoden 1900 molemmin puolin melkoinen määrä kreikkalaisia lähti siirtolaisina Britannialle kuuluvaan Rhodesiaan eli nykyiseen Zimbabween.

Rhodesiankreikkalaiset olivat maahanmuuttajia 1800-luvun alussa Turkista itsenäistyneestä Kreikan valtiosta, tai tulivat vuodesta 1878 Isoon Britanniaan kuuluvalta Kyproksen saarelta. Kyproksen kreikkalaiset olivat Britannian alamaisia ja heille oli helppoa muuttaa Brittiläisen Imperiumin eri osiin. Vuoden 1890 tienoilla ndbele- heimolta vallatut Sambesi- joen alueet houkuttelivat valkoisia siirtolaisia ympäri Imperiumia ja sen ulkopuoleltakin, kuten Kreikasta ja myös Suomesta. Hedelmällinen maaperä ja halpa musta työvoima loivat perustan elintasolle, joka maassa vallitsi ennen Rhodesian muuttumista Zimbabweksi vuonna 1980.

Rhodesiassa asui noin neljännesmiljoona valkoista mustien ja valkoisen hallinnon välillä käydyn sodan päättyessä vuonna 1979 ja rhodesiankreikkalaisten määrä oli korkeimmillaan vuoden 1972 tienoilla; noin 15.000 kreikkalaistaustaista rhodesialaista. Pyöreät 15 vuotta kestänyt sota ja sen jälkeinen talouskriisi sekä valkoisiin kohdistetut sortotoimet ovat vähentäneet valkoisten ja sitä myötä Zimbabwen kreikkalaisten määrää. Maassa arvidaan olevan 1.000-2.500 kreikkalaista tai kreikkalaistaustaista asukasta. Zimbabwessa on 11 ortodoksista kirkkoa, joihin kuuluu kreikkalaisten lisäksi myös mustia kreikkalaiskatolisia. Kirkkoja johtava Zimbabwen ja Etelä-Afrikan ortodoksinen arkkipiispa toimii egyptiläisen Alexandrian patriarkan alaisuudessa.

Zimbabwen kreikkalaiset ovat hajautuneet ympäri maata, mutta pääkaupunki Hararessa toimii jopa vuonna 1954 perustettu kreikkalainen koulu.

Ennen Robert Mugaben hallituskautta Rhodesia oli myös turismikohde ja sitä mainostettiin lauseella "Rhodesia is super". Maan muututtua Zimbabweksi turismia yritettiin elvyttää itsekin turismista elävän Kreikan valtion tuella mutta nyt sekä Zimbabwe että Kreikka ovat pahassa talouskurimuksessa ja yhteistyö ollee jäissä. Ennen vuotta 2008 ja talouden syöksyä Kreikka antoi myös suurta ruoka-apua Zimbabwelle.

Zimbabwen kreikkalaisten joukosta on noussut myös merkkihenkilöitä; esimerkiksi menestyksekkäin kreikkalaistaustainen toisen maailmansodan hävittäjä-ässä John Plagis, jonka juuret ovat Lemnoksen saarella Kreikassa. John ampui alas 16 viholliskonetta toimiessaan RAFn lentäjänä. Toinen maininnan arvoinen on vuonna 1969 Rhodesiassa syntynyt laulaja Sabrina, joka ei ole sama kuin italialainen poviprinsessa 1980-luvulta. Rhodesiankreikkalainen Sabrina asuu ja esiintyy Kreikassa yökerholaulajattarena jo kolmatta vuosikymmentä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti