lauantai 18. heinäkuuta 2015

KREIKAN VÄLIAIKAINEN ERO EUROSTA

Mediassa on viime aikoina puhuttu mahdollisuudesta Kreikan eroamiseen väliaikaisesti euroalueesta. Ajatuksena on ollut että Kreikka esimerkiksi viideksi vuodeksi eroaisi euroalueesta ja sitten palaisi europerheen huomaan. Tämä tuskin toteutuu, mutta ihmettelen ajatuksen logiikkaa.

Kreikka sotki taloutensa paljolti euron mahdollistamalla löysällä talouspolitiikalla ja nyt sen sitten oletetaan eroavan eurosta siihen asti, että Kreikan talous on taas jaloillaan. Ei tule onnistumaan.

Kun Kreikka ajautui nykyiseen talouskurjuuteen ainakin osittain euroon liittymisen myötä ja saisi sitten raha-asiansa kuntoon olemalla jonkin aikaa euroalueen ulkopuolella, niin miksi ihmeessä kreikkalaiset tulisivat taas takaisin euron käyttäjien joukkoon, kun kerran euroero korjasi tilanteen? Siis palaisivat taas ajamaan taloutensa vessasta alas? Eivät kreikkalaiset siihen suostuisi.

Euron ongelmien ydin on se, että euro ei ole taloudellisin perustein rakennettu järjestelmä vaan poliittisin perustein kyhätty yhteinen valuutta. Tästä syystä Euroopan Unionin päättäjät eivät halua kenenkään poistuvan euroalueesta maksoi mitä maksoi, kansahan laskun maksaa eivätkä päättäjät. Kreikan luopuminen eurosta korjaisi taloustilanteen ajan mittaan; oma itsenäinen talouspolitiikka ja valuutta on ennenkin pelastanut kreikkalaiset kurjuudelta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti