sunnuntai 28. kesäkuuta 2015LIITON TOIMINNANJOHTAJA VIERAILI MIELENVIREYDESSÄ

Mielenterveyden Keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka on tutustunut pohjoisen mielenterveysyhdistyksiin  ja kävi Mielenvireydessäkin kahtena perättäisenä päivänä.  Vierailuihin vaikutti myös hattuja harrastavan Olavin alakerran hattuateljeeseen jättämä tilaus. Tilaisuus piti käyttää hyväksi ja ruotsalaiseen paraatimantteliin pukeutunut Olavi Sydänmaanlakka, korvalehdessään puukonmallinen korvakoru, keskusteli mielenterveystyöstä pitkään yhdistyksen puheenjohtajan Anna-Maijan ja toiminnanjohtajan Aijan kanssa.

Pohjoisen, Olavin mukaan kaikki Lahdesta ylöspäin, yhdistykset synnyttivät ajatuksia niitten tukemiseksi. Keskusliitto ei riitä kaikkeen ja etelän yhdistyksiä pienemmät pohjoisen yhdistykset tarvitsevat kokoavia voimia toimintansa toteuttamiseen. Olavi on puhunut Raha-automaattiyhdistykselle Pohjois-Suomen yhdistysten käyttämisestä pilottihankkeena, jossa kokeiltaisiin haasteitten ratkaisua. Se, mikä saadaan toimimaan pitkien välimatkojen ja harvan asutuksen pohjoisessa, toiminee hyvin myös etelässä, uskoo Olavi Sydänmaanlakka. Hänen mukaansa yhdistysten yhteistyötä tulisi  vahvistaa MKTL:n avulla.

Tällä kertaa Olavin maakuntakierros kesti neljä päivää, maanantaista torstaihin ja vierailut suuntautuivat Mielenvireyteen Oulussa ja yhteistyökumppaniimme Balanssi ry:hyn Rovaniemellä. Aiemmin tänä syksynä Olavi tutustui myös Kuusamon paikalliseen mielenterveysyhdistykseen, joka liittyy pian myös Rytke-hankkeeseen ja jonka kanssa Mielenvireys aloittanee yhteistyön.

48-vuotias Olavi Sydänmaanlakka on koulutukseltaan perheterapeutti. Tutkintonsa hän on suorittanut opettajankoulutuslaitoksessa Heinolassa. Olavin ensimmäinen työpaikka oli varastomiehenä SOK:lla nuorempana, sieltä hän muistaa parhaiten sen, miten hänet laitettiin ajamaan trukkia ilman korttia ja isompaa kokemusta. Sittemmin Olavi on tullut tunnetuksi  nuoria tukevan Aseman lapset- järjestön kenttätyönjohtajana. Hänen ansioihinsa kuuluvat myös nuorille suunnatut Walkers- kahvilat, joista eräs toinen järjestö Aseman lasten luvalla teki ikääntyneille tarkoitetun version nimellä Kalkers. 

Televisiosta  hänet muistetaan Kakola- sarjasta, jossa hän neuvoi ohjelmaan osallistuvia nuoria näitten tutustuessa vankilaelämään. Olavi sanoo sarjan teon olleen kiinnostavan, pari viikkoa tuotantoryhmä eli läheisesti kuin rippileirillä ja se herätti ajatuksia osallistuvien nuorten mielessä. Olavi Sydänmaanlakka uskoo muistavansa kokemuksen ja siinä olleet ihmiset lopun ikäänsä. Olavi ja Aseman lapset olivat myös  1990-luvulla avustajina Åke Lindmanin elokuvassa ja siitä tehdyssä tv-sarjassa Lapin kullan kimallus. Tuottajat halusivat Lapin kullan kimalluksen baarikohtauksiin ”elämää nähneitten” näköisiä avustajia esittämään asiakkaita ja Olavi tovereineen sai pyynnön tulla näytille ja saivat pestin.

Olavi Sydänmaanlakka käy perheineen säännöllisesti Oulussa, sillä hänen vaimonsa on lähtöisin Oulusta ja perheellä on täällä sukua. Olavi nähtäneen Mielenvireydessä toistekin.
Lopuksi kaksi ajatelmaa jotka Olavi pitää mielessä:

”Unelmissa ei ole oleellista saavuttaako ne, vaan mitä saavuttaa mennessään niitä kohti”
Nelson Mandela

”Jokaisella on tämänsä”,  sanoi  Pentti Saarikoski. Tällä hän tarkoitti jotain tiettyä asiaa, joka tekee ihmisestä sellaisen kuin hän on.

Virreyssanomiin kirjoittamani haastattelu viime vuodelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti