maanantai 11. toukokuuta 2015

KUUNATSIT JA JUHA SIPILÄ

Juha Sipilä on nyt vuoden 2015 eduskuntavaaleissa valittu Suomen uuden hallituksen muodostajaksi ja todennäköiseksi pääministeriksi. Käytännössä mahdollisuus, että Juha epäonnistuisi hallituksen muodostamisessa ja jostain muusta tulisi Suomen pääministeri on teoreettinen.

Pääministeri Sipilän hallitukseen, mikäli neuvottelut menevät halutusti, kuuluu Keskustan lisäksi Perussuomalaiset, valtiovarainministerinä Timo Soini ja Kokoomus. Takiais- tai tukipuolueiksi nimitetyille pienpuolueille ei tällä hetkellä näyttäisi ministeriaudin ovi aukeavan.

Tilanteen on heti vaalien jälkeen povattu voivan muuttua; jospa kolmen suuren sopua hallitusohjelmasta ei synny ja Sipilän hallitus nimeltä Trio S jää syntymättä. Eräs asiaa tunteva ennusti peräti kesäksi -15 uusia vaaleja ja uutta hallituksen muodostajaa Juha Sipilän tilalle.

Nykyinen vuonna 2015 alkava hallituskausi jatkunee vuoteen 2019, mikäli oppositio tai muu tekijä ei hajota tulevaa hallitusta sitä ennen. Vaikka hallituksella kaikki menisi kuin Strömsössä, pääministeri voi vaihtua jo sitä ennen.

Iron Sky- elokuvasta tutulla vuonna 2018 Suomessa nimittäin on presidentinvaalit. Presidentti Sauli Niinistön jatkokaudesta ei vielä tiedetä ja pääministerinä sekä Keskustan puheenjohtajana Juha Sipilä ollee itseoikeutettu Keskustan presidenttiehdokas. Ja jos rökälevoiton tuonut kansansuosio kantaa vuoteen 2018, Juha saattaa hyvinkin tulla valituksi. Se merkitsisi Juhan siirtymistä puoluepolitiikan ulkopuolelle vallattomaksi valtionpäämieheksi ja Keskustan uuden puheenjohtajan pääsemistä pätkäpääministeriksi, samaan tapaan kuin Mari Kiviniemi ja Alexander Stubb aiemmin.

Voi tietysti olla, että Juha Sipilä haluaa presidenttiehdokkaaksi jonkun muun keskustalaisen tai käy presidentinvaalit puolivaloilla ettei tulisi valituksi. Nyt vuonna 2015 on kiva jossitella tilanteesta vuonna 2018. Eduskuntavaalit olivat ja menivät, presidenttipeli lienee jo kulissien takana alkanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti