lauantai 3. tammikuuta 2015

HOTELLI RUOTSI

Vuodenvaihteesta lähtien Homma-foorumilla on keskusteltu tapahtumista Östersundin kunnassa Ruotsissa. Vuoden viimeisenä päivänä kunnassa sijaitsevaan Grytanin vastaanottokeskukseen saapui bussikuljetuksella joukko Syyriasta Turkin ja Kreikan kautta tulleita turvapaikanhakijoita. Grytan on entinen varuskunta noin 20 minuutin bussimatkan päässä 45.000 asukkaan Östersundin kaupungista. Grytanin luonnon helmasta pääsee kolmella bussilla päivässä Östersundiin ja takaisin. Pakolaisten oli tarkoitus viipyä Grytanissa yhdeksän kuukautta.

Nelisenkymmentä ilmaisella kuljetuksella saapunutta pakolaista vilkaisi Grytania ja kieltäytyi nousemasta bussista. He halusivat päästä johonkin suurkaupunkiin, Tukholmaan tai takaisin Malmöhön. Pakolaisten mukaan Jämtlannissa on arabeille liian kylmä ruotsalaisiin suurkaupunkeihin verrattuna ja lisäksi he olivat huolissaan susista, karhuista ja muista alueen eläimistä. Eräs Syyrian sotaa paennut sanoi olevansa hengenvaarassa Grytanin olosuhteissa.Turvapaikanhakijat jäivät bussiin ja vaativat päästä isompaan kaupunkiin jossa heidän mukaansa kotoutuminen ja ruotsin kielen oppiminen sujuisi Jämtlantia paremmin.Itse uskon ettei isossa kaupungissa samankielisten parissa kotoutuminen ja kieliopinnot onnistu kovinkaan hyvin. Kun pärjää omalla kielellä, ei muita kieliä tarvitse oppia.

Bussinvaltaajat kävivät välillä vastaanottokeskuksessa lämmittelemässä ja syömässä. He joustivat vaatimuksissaan jonkin ajan kuluttua ja olisivat tyytyneet pääsemään lähemmäs Östersundia. Tavoitettaan he painottivat ryhtymällä nälkälakkoon.

Tilanne jatkui parin päivän ajan ja Ruotsin siirtolaisvirasto ja turvapaikanhakijat tiettävästi pääsivät kompromissiin; syyrialaiset oleskelisivat Grytanissa kolme kuukautta jona aikana heille järjestettäisiin asunnot isommista kaupungeista. Siirtolaisviraston mukaan asuntojen järjestämisessä ei anneta turvapaikanhakijoille erikoisasemaa. Pian virasto ilmoitti ettei sopimusta kolmen kuukauden oleskelusta Grytanissa olekaan, mahdollisesti puheet on tulkattu tai ymmärretty väärin.

Tilanne elää edelleen ja  ratkaisua asialle ei vielä ole. Ruotsin valtion uskotaan taipuvan pakolaisten vaatimuksiin päästä pois Grytanista jo ennen sinne asettumistaan.

Ruotsissa maahanmuuttajat eivät saa itse valita sijoituspaikkakuntaansa. Mikäli he haluavat asua muualla, heidän täytyy itse järjestää asumisensa. Osa nirsoilijoista on niin tehnytkin.

Jos Ruotsin valtio antaa periksi ja taipuu, se merkitsee Ruotsin kunigaskunnan muuttumista Hotelli Ruotsiksi, ainoana erona ettei hotelliin saapuja maksa laskuaan vaan sen tekee ruotsalainen veronmaksaja. Maahantulija siis saapuisi Ruotsiin, ilmoittaisi mitä palveluja haluaa ja missä päin hän haluaa ne ja maksattaisi lystin muilla. Sellaista ei edes Ruotsin talous kestä.

Ymmärrän kyllä, että metsän keskellä voi olla ikävä olla, mutta Grytanin kapinallisille se olisi vain väliaikaista. Vajaassa vuodessa he voisivat siirtyä muualle. Ruotsin budjetti pakolais- ja kotoutusasioihin, mikäli se hyväksytään, on noin 33 miljardia kruunua. Jos pakolaiset asutetaan suurkaupunkien keskelle, jotka ovat kaikkialla halutuimpia asuinpaikkoja ja kalleimpia, se nostaisi kuluja merkittävästi. Puhumattakaan siitä, että maksettu eläminen suurkaupungin sykkeessä maanmiesten parissa nostaisi tulijoitten määrää entisestään nykyisestä 83.000 ihmisestä. Vuonna 2015 määrä noussee 95.000 turvapaikanhakijaan. Siis nykyisillä säännöksillä.

Yleensä on tapana, ettei ilmaisesta tavarasta valiteta. Grytanin nirsoilijat ovat mielestäni tavallistakin törkeämpiä ihmisiä. Jos saa ilmaisen ruuan, ilmaisen asumisen ja koulutuksen sekä aikanaan pääsee muualle, ei kannattaisi valittaa väliaikaisesta oleskelusta paikassa jossa ei viihdy. Tai ainakin olisi pitänyt antaa Grytanille mahdollisuus eikä heti bussista päästyä alkaa vaatia päästä pois. Eräs Grytanissa jo olevista turvapaikanhakijoista, eräs libanonilainen nainen, haukkui syyrialaiset heidän nirsoilustaan ja kiittämättömyydestään.

Grytanin kapinalliset ovat uhanneet jatkaa matkaansa ja poistua Ruotsista jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta. He eivät käyttäneet siirtymisestään Syyriasta Ruotsiin nimitystä "pako" vaan "matkustaa". Mikäli matka Ruotsista jatkuu, määränpääksi on mainittu "Norja, Suomi tai mikä tahansa muu maa". Oletan että paluu Turkkiin tai Kreikkaan on poissuljettu; päämääräksi kelvanne vain maa, jossa säädyn mukainen asumus ja elintaso on taattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti