maanantai 30. marraskuuta 2020

KIelivalinta

VALINNANVAPAUS KIELIOPINTOIHIN


Suomessa jokaisen suomenkielisen suomalaisen tulee opiskella ruotsia. Tämä on voimavarojen tuhlaamista ja haitaksi Suomen kehitykselle sekä taloudelle. Suomenkieliset oppilaat opiskelevat ruotsia vaikka heidän kotiseudullaan ei olisi lainkaan ruotsinkielisiä suomalaisia.

Pakollista ruotsin opiskelua perustellaan ruotsinkielisten oikeudella saada palvelua omalla kielellään, mutta on järjetöntä pakottaa suomalaisten enemmistö opettelemaan pienen vähemmistön kieltä, jotta suomalaiset voisivat palvella ruotsinkielisiä näitten omalla kielellä. Pakkaa vielä sekoittaa se, että peruskoulussa hyvin harva oppii ruotsia ja useimmat ruotsia oppineista unohtavat vähäiset ruotsinkielen taitonsa, sillä sitä ei suurimmassa osassa Suomea tarvita.

Olen itse muuttanut Ruotsista Ouluun ja parinkymmenen vuoden aikana olen Suomessa käyttänyt ruotsin kieltä muutaman harvan kerran. Kertaakaan en Suomessa ole Ruotsin suurlähetystön ulkopuolella ruotsin kieltä tarvinnut, mutta olen valinnut puhua sitä ummikon ruotsalaisen tavatessani. 

Kun pakollinen ruotsin opiskelu poistetaan, voidaan tilalle ottaa muita kieliä ja näin laajentaa Suomen väestön kielipohjaa saksaan, ranskaa, venäjään, viroon, espanjaan, norjaan tai muihin kieliin, jotka kyseisellä paikkakunnalla ovat tarpeellisempia kuin ruotsin taito. Nyt suomalaisten kielipohja on käytännössä rallienglanti ja ruotsiksi osataan kysyä "talar du engelska?"

Pakolla ei suomalainen opi kuin vihaamaan. Minä nuorena raaputin koulukirjoista ruotsinkieliset paikannimet pois mutta kun sitten tarvitsin ruotsia, opettelin sitä vapaaehtoisesti. Lyhyesti sanottuna, pakko tappaa motivaation.

Tässä vaiheessa joku varmaan miettii, että myös matematiikka on pakollista, mutta toisin kuin ruotsin taidolla, Oulussa opitulla matematiikalla pärjää kaikkialla maailmassa ja jopa maailmankaikkeudessa.

Jääkiekkoa lukuunottamatta ruotsalaiset eivät osaa mitään, mitä suomalaiset eivät osaisi tehdä paremmin ja Ruotsin menestys taloudessa sekä kulttuurin alalla johtuu osaltaan siitä, että ruotsalaisilla on kieliopinnoissa valinnanvaraa. Ruotsalaisten kielipohja on laajempi kuin suomalaisten.

Naapurimaan kielen osaamisen sanotaan olevan hyödyllistä ja pakollista ruotsin opiskelua perustellaan myös yhteisellä historialla mutta yhteisestä historiasta huolimatta eivät ruotsalaiset opettele suomea eivätkä suomalaiset venäjää.

Suomessa on riittävästi halukkaita opettelemaan ruotsia ilman, että sitä pakotetaan kaikille haluttomille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti