torstai 18. heinäkuuta 2019


KALLIOLEIKKAUKSET UUSIOKÄYTTÖÖN

Suomen teillä näkee runsaasti kallioleikkauksia eli kallion läpi on räjäytetty aukko, jotta tie kulkisi mahdollisimman tasaisesti ilman nousuja ja laskuja. Näitten kallioon tehtyjen kulkuväylien reunat on jätetty rosoisiksi ja karuiksi. Usein niitä peittää verkko estämässä kalliokiipeilyä mutta muutoin ne on jätetty sellaisiksi kuin sattuvat olemaan.

Kallioleikkauksista jäänyttä irtonaista kiviainesta käytetään kivirakennukseen ja esimerkiksi hautakiviin. Mielestäni teitten varsilla oleville kiviseinämillekin on olemassa mahdollisuus uusiokäyttöön.

Ehdotan, että kiviseinämiin kaiverretaan kuvia eli reliefejä koristamaan maisemaa. 

Kuvien aiheina voisi olla esimerkiksi tapahtumat ja henkilöt Suomen historiasta. Kainuuseen esimerkiksi Kekkosen kuva tai vaikkapa reliefi tervanpoltostoa. Teitten varsien kiveen saisi hyvin talletettua suomalaista tai paikallista historiaa.

Reliefit kiveen kaiverrettuna ovat kestävyyteensä verrattuna edullisia tehdä ja ne kertoisivat suomalaisista tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia vuosia sen jälkeen, kun ilmastonmuutos, pandemia, maahanmuutto, taloudellinen romahdus tai jokin muu syy on hävittänyt Suomen ja suomalaiset maailmasta.

Elämme muutoksen aikoja ja on aika miettiä, mitä meistä jää muistoksi poistuttuamme näyttämöltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti