keskiviikko 9. tammikuuta 2019

LAHJUKSET TÄYTYY ANSAITA

Suomea pidetään lähes vapaana viranomaisten korruptiosta eli oman asian edistämisestä lahjuksilla; viranomaisten voitelusta esimerkiksi rahalla tai palveluksilla jotta päätökset olisivat mieleisiä.

Suomen korruptio on kuitenkin salatumpaa herrojen huvia. Tavallisen kansalaisen on turha tyrkyttää seteliä toimistotyöntekijälle päästäkseen jonosta ohi tai konstaapelille välttyäkseen sakolta, mutta mutta asioista päättävät korkeat tahot kuuluvat samoihin hyväveliverkostoihin ja ajavat veljiensä asiaa, jotka puolestaan maksavat palveluksen takaisin tavalla tai toisella.

Korruptiolla on kuitenkin eräs puoli, jota kannattaa miettiä: kukaan ei lahjo nahjusta. Lahjuksella odotetaan saavan palvelus vastineeksi ja jos sitä ei saa, lahjushana menee kiinni. 

Tilanne on toinen kuin niin sanotusti "rehellisesti" työtään tekevillä viranhaltijoilla, jotka saavat kuukausittain palkkansa tekemättä mitään, edes työtään. Olen tavannut yhden tai useamman virkamiehen, jolla ei ole ollut virkanimikettä ja työtehtäviä mutta työsuhde on jatkunut ja palkka tullut säännöllisesti.

Lahjukset täytyy ansaita, toisin kuin palkka eräissä tapauksissa.

En kehota ketään ottamaan vastaan lahjuksia missään muodossa, ja mikäli hyväveliverkostot saataisiin purettua, päätökset tehtäisiin tasa-arvoisemmin ja paremmin kuin nyt, mutta korruptio ja sen olemassaolo tulee Suomessakin myöntää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti