tiistai 19. kesäkuuta 2018

IÄKKÄISIIN KOHDISTUVAT RIKOKSET VIHARIKOKSIA

Viime aikoina on mediassa kerrottu paljon vanhempiin ihmisiin kohdistuvista petoksista ja esimerkiksi remonttien pakolla myynneistä. Usein iäkkäälle uhrille soittaa poliisina, pankkitoimihenkilönä tai sukulaisena esiintyvä rikollinen ja pyrkii urkkimaan uhrin pankkitunnukset tilin tyhjentääkseen. Remonttejakin kunnossa oleviin koteihin on myyty uhkailemalla, että remontti on pakko tehdä ja hinta nousee, jos kauppoja synny heti.

Lisäksi moni ryöstäjäkin valikoi uhreikseen juuri vanhempia ja puolustuskyvyttömiä ihmisiä. Iäkkäisiin kohdistuvissa väkivaltaisissa ryöstöissä uhri ikänsä ja kuntonsa vuoksi saa helposti vakavia, jopa tappavia vammoja nurin kaadettaessa tai lyötäessä.

Mielestäni voimassa olevaa lakia, jonka mukaan vihamotiivi on rangaistusta korottava tekijä, voidaan käyttää seniorikansalaisten suojaamiseen. 

Vaikka rikollinen ryöstäjä, petoksentekijä tai pakolla myyjä ei ehkä sinällään tee tekojaan vihasta vanhuksiin, niin ikänsä vuoksi heikommassa asemassa olevien tietoinen valinta rikosten uhreiksi vastarinnan minimoimiseksi on verrattavissa viharikokseen. Kyseessä ovat yhteiskunnan turvaa tarvitsevat ihmiset, jotka eivät terveinäkään aina kykene pitämään puoliaan nuorempia vastaan ja vielä vähemmän vaikkapa muistisairaina.

Yhteiskunta on olemassa juuri pitääkseen huolta niistä, jotka tarvitsevat apua. Suomalaista vihamotiivia koskevia lakipykäliä voisi käyttää iäkkäitten  turvallisuutta rakentavalla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti