sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

YHDYSVALTAIN ENSIMMÄINEN KOULUJOUKKOMURHA

Kouluammuskelut tai -joukkomurhat, joissa yksi tai useampi henkilö saapuu oppilaitokseen ja surmaa yhden tai useamman oppilaan ja koulun henkilökuntaan kuuluvan, tulivat yleiseen tietoisuuteen vuoden 1999 Columbine High Schoolin verilöylyn myötä. Tuolloin kaksi koulun oppilasta ampui 12 oppilasta ja opettajaa ennen kuin surmasivat itsensä.

Kouluverilöylyjen historia on kuitenkin pitempi; niitä on tapahtunut aiemminkin ja Suomessakin jo vuonna 1989 kiusattu 14-vuotias poika ampui Raumalla kaksi kiusaajansa. Koulusurmia on todennäköisesti tapahtunut niin kauan kuin kouluja on ollut, ainakin satoja ellei tuhansia vuosia vaikka ne ovatkin jo unohtuneet.

Ensimmäinen tunnettu koulujoukkomurha Amerikassa yli kymmenen vuotta ennen Yhdysvaltain itsenäistymistä. Oli käynnissä Lenape-intiaanien ja Britannian Pohjois-Amerikan siirtomaitten välinen sota nimeltä Pontiacin sota. Neljä Lenape- intianisoturia oli etsimässä valkoisia vihollisia ja 25.7.1764 he tapasivat tiellä nykyisen Greencastlen kaupungin ulkopuolella raskaana olevan naisen nimeltä Susan King Cunningham. Sotapolulla olevat neljä intiaania hakkasivat naisen hengiltä, skalpeerasivat hänet eli leikkasivat irti Cunninghamin päänahan ja kaivoivat syntymättömän sikiön naisen kohdusta veitsillään. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan intiaanit halusivat uusia uhreja.

Seuraavana päivänä 26.heinäkuuta 1764 neljä soturia saapuivat hirsiselle Enoch Brownin johtamalle koulurakennukselle ja tunkeutuivat sisään kesken koulupäivän. Koulumestari Enoch Brown vetosi intiaaneihin ja pyysi heitä säästämään lapset, mutta intiaanit eivät kuunnelleet. Enoch Brown ammuttiin ja skalpeerattiin. Koulussa oli 11 lasta ja neljä Lenape-soturia skalpeerasivat heidät ja sen jälkeen hakkasivat yhdeksän lasta hengiltä sotakirveillään. Kaksi päänahkansa menettänyttä lasta onnistui vammoistaan huolimatta pakenemaan ja pelastuivat.

Koululle myöhemmin saapuneet valkoiset hautasivat Enoch Brownin ja surmatut oppilaat mutta eivät unohtaneet tapahtunutta joukkomurhaa. Vuonna 1885 alue nimettiin Enoch Brownin puistoksi jonne pystytettiin joukkomurhan muistomerkki.

Kostoksi Enoch Brownin koulun verilöylystä Pennsylvanian lakia säätävä kokous määräsi intiaaneista tapporahan, joka maksettiin viranomaisille luovutettujen päänahkojen perusteella. Yli 10-vuotiaasta vihollisheimoon kuuluvasta miespuolisen intiaanin surmaamisesta maksettiin 134 dollaria ja vihollisheimoon kuuluvan intiaaninaisen tappamisesta maksettiin 50 dollaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti