torstai 19. huhtikuuta 2018

PALME, SUO JA OIKEUDENKÄYNNIT

Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin 28. maaliskuuta vuonna 1986. Olin viidentoista ja vaikka en juurikaan seurannut maailman menoa, niin tapaus jäi mieleeni. Teini-iässä luin mahdottomia määriä kirjoja eri aloilta ja juuri murhaa edeltävänä päivänä olin lukenut Sjöwall & Wahlöön komisario Beck- dekkarin, jossa Vietnamin sotaa Ruotsiin paenneen amerikkalaisen sotilaskarkurin tyttöystävä murhaa Ruotsin pääministerin suuttuneena poikaystävänsä karkotuksesta Yhdysvaltoihin.  Kirjan nimi ei ole jäänyt mieleeni, mutta luin kirjan loppuun juuri ennen nukkumaan menoani, ja aamulla äiti herätti minut ja kertoi Olof Palmen murhasta. Vähän aikaa minun piti hieroa silmiäni ja miettiä näenkö dekkarin aiheuttamaa unta vai olenko todella hereillä.

Palmemurha on yhä selvittämättä toistuva aihe Ruotsin mediassa. Tällä hetkellä Ruotsin TV3 näyttää uutta sarjaa Palmen murhasta nimeltä Palme, träsket och rättegångarna. Blogitekstini otsikko on sarjan nimen suomenkielinen nimi. Sarja on mielenkiintoinen ja kertoo murhasta, sen tutkijoista, todistajista ja epäillystä tarkempia tietoja, jotka on saatu oikeudenkäyntipöytäkirjoista. Sillä tapausta on käsitelty oikeudessa; taposta 1970-luvulla tuomittu rikollinen Christer Pettersson tuomittiin murhasta 1989 mutta vapautettiin hovioikeudessa luotettavan näytön puutteessa.

Juuri tämä on tämänkertaisen avautumiseni pointti: vain  Ruotsin kaltaisessa todella demokraattisessa maassa  maan pääministerin murha voi jäädä selvittämättä. Monessa muussa maassa kaivettaisiin esille joku, joka esiteltäisiin yleisölle murhaajana ja jota rankaistaisiin. Ihan riippumatta siitä, onko syytetty syyllinen.

Ruotsi on luultavasti maailman demokraattisin maa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti