perjantai 1. syyskuuta 2017

VIIMEINEN SUURI KIRJAILIJA

Olen juuri julkaissut kolmannen kirjani; runokokoelman Musta sappi ja muita runoja. Oman hengentuotteen pitäminen kädessä on suoraan sanottuna hieno tunne, sitä melkeinpä voisi verrata isäksi tuloon.

Pientä varjoa ilooni toi teknologia. Kauanko kirjailijat vielä voivat kirjojaan naputella? Erilaiset algoritmit tekevät jo paljon töitä, joihin ennen tarvittiin uuttera ihminen. Keinotekoinen äly on vain ajankysymys ja uskon että luova työ tulee aikanaan siirtymään kokonaan koneille ja muulle tekniikalle.

Käännöksiä tehdään jo yleisesti Internetin käännöskoneilla ja vaikka lopputulos toisinaan on humoristinen, niin tekniikka kehittyy ja ihmiskääntäjät jäävät tarpeettomiksi. Kun kone kääntää nopeammin, halvemmalla ja paremminkin, ei ole tarvetta ihmisille.

YLE kertoi tänään 1.9.2017 että espoolaisen Lintumetsän koulun 8D-luokka käyttää runojen tekoon Helsingin Yliopiston tutkijoitten kehittämää runokonetta.Oppilas laittaa Espoossa runon alkuun, ja runokone käyttää kymmeniä tuhansia tallennettuja runoja jatkon kehittämiseen. Tämä ei lupaa hyvää kaltaisilleni yksin kotona pohtiville runoilijoille.

Todennäköisesti jo nyt on mahdollista ohjelmoida tietokone kirjoittamaan vaikkapa elokuvakäsikirjoitus, ja mikä ettei romaani tai novelli. Käännöksiä siis tehdään jo koneitse ja runojakin antamalla tietokoneelle pikku sysäys oikeaan suuntaan.

Uskon että tulevaisuudessa, mikäli nykyinen yhteiskunta ei romahda esiteolliseen aikaan, kirjailijoita, runoilijoita, kääntäjiä, toimittajia ynnä muita ei enää tarvita. Noin 30-50 vuotta ja tietokoneet sekä algoritmit tekevät luovan työn. Näyttelijätkin ollaan jo nyt korvaamassa tietokoneella luoduilla hahmoilla, ja käsikirjoittajat menevät siinä mukana. Naputellaan vain asiasanat koneelle ja valinnan mukaan tietokone kehittelee romkomin, kauhuelokuvan, urheilu- tai rikosuutisen tai pula-ajalle sijoittuvan historiallisen romaanin ja niin edelleen.

Mielenkiintoiseksi homma menee, kun ihmistä ei tarvita edes ohjelmoimaan konetta, vaan koneet ohjelmoivat itse itsensä. Vain yleisö on ihmisiä.

Kirjailijat ja muut luovaa työtä tekevät ihmiset ovat katoamassa. Tällä hetkellä kehitys on väistämätön. Tulevaisuus näyttää tarvitaanko enää edes poliitikkoja vai tekisikö tietokone päätökset paremmin ja rehellisemmin kuin ihminen.

Siinä on minulle ja kaltaisilleni tavoitetta; olla viimeinen suuri (ihmis)kirjailija. Stephen Kingiä ei helpolla lyödä ja muitakin on, ja luultavasti juurikin Stephen King (alunperin Spansky), jää historiaan viimeisenä suurena kirjailijana. Seuraava suuri kirjojen kirjoittaja saattaa hyvinkin olla nimeltään tai tunnukseltaan jotain tyyliin HAL 9000 tai Ernest Borg Nine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti