keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

HALLITUSKRIISI 2017

Viikonloppuna 10.-11.6.2017 Perussuomalaiset pitivät puoluekokouksensa Jyväskylässä. Kokous oli Timo Soinille ja hänen kannattajilleen järkytys; Jussi Halla-aho valittiin Soinin suosikin Sampo Terhon sijasta puolueen puheenjohtajaksi ja lisäksi varapuheenjohtajiksi valittiin nuivat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Valintoja on pidetty salaliiton juonena kaapata valta Perussuomalaisissa nuiville poliitikoille, vaikka vaaleihin valmistautuminen on normaalia demokratiaa. Harva, jos yksikään maahanmuuttoon nuivasti suhtautautuva on ollut Perussuomalaisten kahden hallituksessa vietetyn vuoden maahanmuuttopolitiikkaan tyytyväinen. Minäkään en ollut.

Talven mittaan oli havaittavissa somessa ja Perusnuorten cool kidzien näkyvimpien jäsenten julkituloissa halu vaihtaa puolueen johtaja nuivaan vaihtoehtoon, ja juurikin Jussi Halla-ahoon. Perussuomalaisten Nuorten nuorten, kauniitten ja menestyvien ydin lienee tehnyt varsinaisen työn Halla-aho ja Kumppaneitten valitsemiseksi.

Lisää pukkasi pian puheenjohtajiston vaalien jälkeen. Hävinneet Sampo Terho seurueineen vakuutti että näillä mennään ja tukevansa Jussi Halla- ahoa työssä puolueen puheenjohtajana. Mutta heti maanantaina, päivä kokouksen päättymisen jälkeen kaikki puolueen minsterit ja 20 perussuomalaisten kansanedustajaa erosi puolueen eduskuntaryhmästä ja perustikin oman eduskuntaryhmän nimeltä Uusi vaihtoehto. Jopa Perussuomalaisia 20 vuotta menestyksellä johtanut puoleen perustajiin kuulunut ulkoministeri Timo Soini loikkasi uuteen ryhmään, huolimatta siitä, että viikkoa ennen oli sanonut hänen loikkaamisensa olevan "mieletöntä" puhetta.

Tätäkin liikkua on suunniteltu pitkään, ainakin teoreettisena vaihtoehtona. Mediakin kertoi jo 3.6.2017 soinistien suunnitelmista erota Perussuomalaisesta eduskuntaryhmästä mikäli Jussi Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Perusteeksi loikkaamiseen loikkarit ovat sanoneet "isänmaan asian", "arvokysymykset" ynnä muita tekosyitä. Tosiasiassa syynä on ollut uhka menettää ministerin salkut uuden johtajan otettua ohjat käsiinsä. Mikäli Timo Soinille ja muille ministereille olisi taattu ministeriaudin kyyti jatkossakin seuraaviin vaaleihin asti, "isänmaan asia" ja "arvokysymykset" eivät olisi loikkareita liikuttaneet.

Hallituskriisiin liittynee myös tämänpäiväinen (14.6.2017) uutinen, jossa Suojelupoliisi kohottaa arviotaan Suomeen kohdistuvasta terrori-uhasta. En usko hetkeäkään sattumaksi että tämä on uutisissa heti hallituskriisin jälkeisenä päivänä. Hallitus haluaa lopettaa puheet hallituskiemuroista ja päästä normaaliin päiväjärjestykseen antamalla nuiville ja muille uusi puheenaihe. Noussut terrori-iskun uhka ei ole uutinen, vaan sen ajoitus paljastaa että kyseessä on kansan mielipiteenmuokkaus.

Perussuomalaisten puoluekokous 2017 Jyväskylässä oli Suomen poliittista historiaan jälkeisineen ja vaikka lopputulos ei ollut mitä halusin, olen iloinen että olin Jyväskylässä osaltani sitä tekemässä ja todistamassa. Tästä tullaan vielä kirjoittamaan kirjoja, tutkimuksia ja elokuva tai televisiosarja varmasti tehdään.




1 kommentti:

  1. Historiaa, kyllä. Ja erään kansanliikkeen lopun alkua? Ei tuollainen verenvaihdod voinut herättää luottamusta sen paremmin monissa omissa kuin vieraissakaan.

    VastaaPoista