torstai 19. tammikuuta 2017

MINNE VEROT KARKAAVAT

Kaikki meistä maksavat veroja, ellei muuten niin tuotteitten hintaan lisättynä. Ja monet suomalaiset vaalien edellä kysyvät että minne ihmeeseen veroina maksamamme rahat joutuvat, kun palveluita jatkuvasti leikataan. Valtio ja kunnat kyllä kertovat budjettinsa, mutta niistä en ainakaan minä selvitä muuta kuin että "jossain tuossa kasassa minunkin veroeuroni ovat".

Ehdotan verojen käytön havainnollistamiseksi verojen merkitsemistä jokaiseen palkka-, eläke- ja muuhun tositteeseen maksetuista eduista; sellaisiin joista  verot on otettu päältä pois. Siis esimerkiksi palkkatositteeseen tulisi lista, jossa kerrotaan montako prosenttia ja euroa kyseisestä palkasta menee terveyskustannusten, puolustusvoimien, poliisin, kirjaston, kehitysavun, maatalouden,kulttuurin, eläkkeitten ja kaikkien muitten veroilla rahoitettujen asioitten kustantamiseen.

Tällainen lista, josta selvästi näkisi mihin verot menevät auttaisi kansalaisia hahmottamaan yhteiskunnan kustannukset ja jopa innostaisi veronmaksajia äänestämään eri verojen puolesta ja toisia veroja vastaan.

Eurooppalaisen demokratian syntymaassa Ranskassa tiettävästi tällainen lista tositteissa on ja ranskalaiset tietävät mihin rahat menevät. Ranskalaiset ovatkin innokkaita ajamaan itselleen tärkeitä asioita rauhanomaisilla mielenilmauksilla.

Nykyinen Suomen järjestelmä, jossa rahaa otetaan tilistä päältä pois, mutta harva tietää eriteltynä paljonko ja mihin, ei ole enää nykypäivää mikäli kansalaisten halutaan olevan yhteisön aktiivisia jäseniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti