sunnuntai 4. joulukuuta 2016

NIMI HAUTAKIVESSÄ

Opiskelin joitakin vuosia sitten espanjan kieltä Oulun Kansalaisopiston kurssilla. Erään opiskelijatoverin nimi on sattumoisin tullut esiin ja mietityttää minua.

Opiskelija M puhui usein ja koko opiskelu-urakkansa ajan aikeestaan kadota maailmalle. M sanoi suoraan: "Mulla on suunnitelmana, että kolmen vuoden kuluttua asun väärällä nimellä Meksikossa". Tämähän täsmää hyvin espanjan opiskeluun.

Itse mietin mielessäni, että jos aikoo elää jossain väärällä nimellä, ei ole kovinkaan nokkelaa etukäteen kertoa asiasta. Siinä voi poliisi, verottaja ynnä muut, mahdollisesti läheisetkin ruveta tekemään väärällä nimellä elämisestä vaivalloista. En siis isommin pohtinut M:n puheita, pidin niitä haaveina tai mietteinä, joita ei oikeasti toteutettaisi vaikka tilaisuus tulisikin.

Kävimme M:n kanssa espanjan kursseilla parin vuoden ajan ja sitten eräänä syksynä hän ei enää ilmaantunutkaan jatkamaan espanjan opintojaan. Se ei ollut mitään ihmeellistä; alunperin meitä oli 40 oppilasta 4-5 vuotta myöhemmin aloittaneista oli mukana vain kaksi, minä ja muuan vanhempi rouva. Jäin itsekin sitten pois ja tiettävästi Ulla jatkoi viimeisenä urakkaansa.

Joitakin aikoja sitten olin sattuneesta syystä tutkimassa Oulun Intiön eli Stooleporin hautausmaan uurnalehdon nimiä. Ja kuinka ollakaan vastaani tuli M:n nimi. Siellä se oli omalla laatallaan muitten lehtoon haudattujen nimilaattojen joukossa. Nimi täsmää, ikä täsmää ja kuoleman vuosi täsmää M:n kurssilta pois jäämisen kanssa.

Suomessa kuolee noin 50.000 ihmistä vuodessa ja varsinkin keski-ikä on miehille vaarallista aikaa; M olisi kuollut alle viidenkymmenen ikäisenä. Onnettomuus, sairaus, itsemurha, rikos; kuolema ei kysy ikää tullessaan. Mutta silti mietin; olisiko M todellakin lavastanut kuolemansa ja elää nyt jossain, ehkä Meksikossa, uuden henkilöllisyyden ja espanjan taitonsa turvin?

Uuden elämän aloittaminen väärällä nimellä ei ole mikään uusi asia; amerikkalainen vanki Eleanor Jarman karkasi vankilasta vuonna 1940,katosi ja oli todistettavasti elossa ja vapaana Yhdysvalloissa vielä vuonna 1975. Ja samankaltaisia tarinoita eri puolilta maailmaa on lehdissä muutaman vuoden välein.

Oman kuoleman lavastaminenkaan ei ole vain dekkareitten höttöä, vaan niin todella tapahtuu: korealaistaustainen Patrick McDermott katosi huvikalastusalus Freedomilta Kalifornian edustalla vuonna 2005, ja hänen oletettiin hukkuneen, mutta asiaa tutkineet ovat lähes varmoja että Patrick elää yhä juurikin Meksikossa, jonne M myös havitteli. Patrick McDermottin uskotaan paenneen velkojaan ja elävän nimellä Pat Kim uuden tyttöystävän kanssa veneessä Meksikon Tyynenmeren rannikolla. Patrickiin on tiettävästi oltu myös yhteydessä ja tämä toivoo saavansa jatkaa uutta elämäänsä rauhassa.

M ja hänen mahdollinen uusi elämänsä on mielessäni. Ehkä minun tulisi ilmoittaa poliisille epäilyistäni, vaikka pidän itsekin niitä liian uskomattomina, mutta taidan silti antaa asian olla. Kuten Suomessa on tapana sanoa "Ei kuulu minulle" ja tarina on liian hyvä poliisin pilattavaksi arkisella totuudella.

RIP M?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti