maanantai 19. syyskuuta 2016

POSTI SOSIALISOITAVA

En kannata sosialismia, mutta joskus valtion on paras tuottaa palvelu ilman voiton tavoittelua. Postin kulku on tällainen palvelu.

Postinkantajat, -virkailijat ja muut työntekijät tekevät työtään ansiokkaasti, mutta Postin johdon rahan ahneus on Posti- ja Telelaitoksen lakkauttamisen jälkeen murentanut postin jakelun varmuuden. Yhdessä vuodessa valitukset Postin jaon ongelmista ovat kasvaneet 150%. Tilanne ei nykymenolla tule parantumaan.

Vuosina 1927-1990 postin kuljetuksesta vastasi Posti- ja Telelaitos virastona eikä liikelaitoksena tai liikeyrityksenä. Tuolloin Posti kulki ilman isompia ongelmia ja tarjosi työpaikan tuhansille ihmisille, joukossa paljon vaikeasti työllistettäviä, kuten vajaakuntoisia ja ulkomaalaisia.Jo 1980-luvulla jolloin Suomessa oli parisenkymmentä tuhatta ulkomaalaista, Postissa työskenteli ihmisiä yli 60 kansallisuudesta.

Mikäli Posti muutettaisiin taas virastoksi, joka ei tekisi työtään ahneudesta vaan tarjotakseen palvelua suomalaisille ja Suomen asukkaille, postin jakelun luotettavuus kasvaisi ja ihmisille tarjottaisiin mielekästä työtä, juurikin niille joilla on vaikeuksia työllistyä. Näin on ollut ennen ja olisi uudelleen.

Mikäli Postin pulmia ei ratkaista kestävällä tavalla, on vaarana että vuodesta 1638 katkeamatta jatkunut Suomen Postin perinne katkeaa ja tilalle tulevat ulkomaiset jakeluyritykset korkeine maksuineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti