perjantai 24. kesäkuuta 2016

BREXIT PALAUTTAA USKON EUROOPAN UNIONIIN

Britannia on kansanäänestyksessä päättänyt erota Euroopan Unionista pienellä, mutta ratkaisevalla enemmistöllä. Äänestyksen tulos muuttaa Euroopan, sekä Euroopan Unionin historian sadoiksi vuosiksi eteenpäin.

Unionin menneisyydessä on ollut muutamakin tapaus, joissa kansanäänestyksessä on Euroopan Unionin kanta asioihin hylätty ja sitten onkin järjestetty uusi kansanäänestys koska ensimmäisen äänestyksen tulos oli Brysselin valllanpitäjien mielestä väärä. Muistan ainakin Tanskan äänestäneen kahdesti Maastrictin sopimuksesta ja Irlannin Lissabonin sopimuksesta kunnes tulos oli "oikea".

Tällä kertaa vallan miehet Brysselissä näyttävät kunnioittavan kansan päätöstä, ainakaan heti ei vaadittu uutta äänestystä. Päinvastoin EU haluaa saada Britannian eronpyynnön Euroopan Unionista käsiteltäväksi mahdollisimman nopeasti.

Toistuvat äänestykset samoista asioista kunnes tulos on Unionin mieleinen, on saanut monet epäilemään että äänestämällä ei Unionissa voi vaikuttaa, mutta Britannian tuloksen kunnioitus palauttaa uskoa Euroopan Unioniin. EU ei olekaan yksisuuntainen tie, jolta ei ole paluuta missään tapauksessa.

Britannian erossa Euroopan Unionista on vielä monta metsää kaskettavana, mutta loppupeleissä se tulee olemaan Unionille eduksi. Kun kansalaiset nyt tietävät että Unionin ovesta on mahdollista mennä ulos ja äänestämällä voi vaikuttaa, Euroopan Unioniin tultaneen suhtautumaan vähemmän kielteisesti. Tähänastinen väite, että Unionissa on pakko olla ja vaihtohtoja ei ole eikä niistä saa keskustella, on nyt todistettu vääräksi.

Suomessakin on ryhdytty keräämään nimiä kansanäänestyksen järjestämiseksi Euroopan Unionin jäsenyydestä. Tämä on demokratian kannalta suotavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti