torstai 14. tammikuuta 2016

PARTIOMIEHET

Ouluun ja muualle Suomeen on perustettu ja suunnitellaan katupartioita poliisin avuksi. Vartiorenkaan niellä toimivia kansalaisten katupartioita on ollut Oulussakin jo ainakin 1980-luvulta saakka eli ei uusi asia, että kuntalaiset valvovat naapurustoaan ja ilmoittavat häiriöistä poliisille. Nykyiset katupartiot ilmeisesti hyvin harvoin fyysisesti ottavat roistoja kiinni; soittavat poliisin paikalle ja tarkkailevat, ja läsnäolollaan vaikeuttavat autovarlaitten ja ryöstäjien toimintaa.

"Katupartio" on ehkä tarkoitushakuisesti mediassa käytetty sana vartiorenkaista; "partioidaan" kuten sotilaat, kaupungin kovilla "kaduilla". Sanaan "katupartio" kuulostaa sisältyvän järjestäytyneen väkivallan mahdollisuus. "Vartiorengas" tai "valvontarengas" antaa kuvan pulskista, keski-ikäisistä perheenisistä, jotka turvaavat omakotitalojensa ja Volvojensa turvallisuuden porukalla tehdyillä iltakävelyillä.

Tosiasia on se, että poliisi on alimiehitetty ja ylityöllistetty, ja poliisien määrää aiotaan leikata vielä 900 poliisilla. Suomessa on jo nyt Pohjolan pienimmät poliisivoimat, noin 7.000 henkeä, rikollisuus median mukaan Euroopan korkeimpien joukossa.

Tästä syystä poliisin ja yhteiskunnan tulisi kannustaa ihmisiä vartiorenkaisiin säästämään ja helpottamaan poliisin työtä. Turvallisuus kuuluu poliisille, mutta poliisi tarvitsee apua toimintaansa. Poliisien määrän vähentäminen laskee ihmisten luottamusta poliisin apuun, ja ellei poliisiin voi luottaa, apua haetaan muualta. Maailmalta; jopa heti Torniojoen toisella puolella olevasta Ruotsista, kuuluu tietoja että lähinnä maahanmuuttajien asuttamissa lähiöissä, asukkaat pyytävät apua rikollis- ja shariajengeiltä eivätkä Ruotsin poliisilta. Eräillä alueilla Euroopan kaupungeissa ei poliisi pysty edes normaalisti partoimaan vaan tarvitsee vahvuistuksia alueille mennessään.

Tätä kehitystä en halua Suomeen. Parasta olisi jos poliisi pystyisi turvaamaan asukkaitten turvallisuuden, tälläkään hetkellä se ei siihen pysty. Jengien antama suojelu on pahempi asia kuin yksityisten kansalaisten poliisin ohjauksessa tapahtuva rauhanomainen vartiointi kotiseuduillaan.

Olen itsekin ilmoittautunut oululaisen Jari-Pekka Teurajärven kaavailemaan Katuhaukat-nimiseen vartiorenkaaseen kautta katupartioon. Ryhmä on olemassa toistaiseksi vain Facebookissa; metriäkään en vielä ole partioinut. Haluan kuitenkiin antaa jotain saamastani takaisin yhteiskunnalle, vaikkapa sitten iltakävelyillä kännykkä taskussa ja poliisille tarvittaessa soittaen. Jari-Pekka on perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja, mutta Katuhaukat ei liity perussuomalaisiin, vaan on poliittisesti sitoutumatonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti