perjantai 8. tammikuuta 2016

KANSALAISPALVELUS ASEPALVELUKSEN SIJAAN

Suomen puolustusvoimien vahvuutta on viime vuosina pienennetty pariinkin otteeseen, ja tuskin vielä viimeistä kertaa. Kaikille varusmiespalveluksen suorittaneillekaan ei löydy sijoituspaikkaa ja kaikkia asevelvollisia ei kyetä kouluttamaan. Samaan aikaan muun muassa poliisi ja terveydenhuolto ovat ylityöllistettyjä ja alimiehitettyjä.

Asiaan on olemassa ratkaisu; muutetaan puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa suoritettava asepalvelus kansalaispalvelukseksi. Ajatus on, että osa miehistä ja vapaaehtoisista naisista olisi aseissa kuten nytkin, mutta osa suorittaisi kansalaispalvelusta poliiseina ja terveydenhuollon käsipareina. Siviilipalvelusmiehet ovat jo pitemmän aikaa olleet palveluksessa esimerkiksi palvelutaloissa, joita ennen vanhustentaloiksi kutsuttiin.

Puolustusvoimien sotilaspoliisit ja lääkintämiehet lyhyellä koulutuksellaan toimivat sotilaspoliiseina ja sotilassairaaloitten hoitajina, joten samaa periaatetta voisi käyttää järjestyspoliisissa ja siviilisairaaloissa. Monivuotisen poliisi- tai hoitajakoulutuksen saanut on oletettavasti pätevämpi kuin muutaman kuukauden kansalaispalveluksen koulutuksen saanut, mutta nyt on tärkeintä saada käsipareja kaduille ja sairaaloihin.

Monikin palvelusikäinen luultavasti olisi halukas toimimaan poliisina tai sairaanhoitajana, ikään kuin tosi toimissa, ja ehkä löytäisi itselleen tulevan ammatinkin, sen sijaan että leikkisi ja harjoittelisi sotaa jota välttämättä ei tule.

Ehdotustani tulisi miettiä, suunnitella ja makustella; täytyy selvittää kustannukset, asumiset, oikeudet, velvollisuudet, vakuutukset ynnä muut. Järjestely kuitenkin auttaisi poliisin ja terveydenhuollon henkilöstöpulaan.

Jos muutaman kuukauden sotilaskoulutuksella pätevöityy rintamasotilaaksi, niin mikä ettei kenttäpoliisiksi tai apuhoitajaksi? Ei siitä ole kuin neljännesvuosisata kun poliisiksi oppiminen kesti vain kuukausia, joten perinteitä löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti