lauantai 26. syyskuuta 2015

AMERIKAN MALLI TERVEYSALAN KOULUTUKSEEN

Muutaman kuukauden vallassa ollut hallitus on leikkaamassa rahaa koulutuksesta. Ajatuksena on, että opiskelijat aiempaa suuremmassa määrin rahoittaisivat opiskelunsa lainaa ottamalla. Opiskelijat luonnollisesti vastustavat tätä; kukapa haluaisi niskaansa tuhansien tai kymmenien tuhansien eurojen velan maksettavaksi?

Samaan aikaan, jo vuosien ajan, on ollut hankaluuksia saada lääkäreitä ja hoitajiakin töihin terveyskeskuksiin. Lääkärit saavat paremman palkan yksityisvastaanotoilta ja hoitajat Ruotsista sekä Englannista. Ymmärrän hyvin, että jos on valittava parempipalkkaisen ja huonompipalkkaisen työn välillä, valitaan työ korkeammalla palkalla. Ja seurauksena on se, että Suomen terveyskeskuksiin tuodaan lääkäreitä ja hoitajia ulkomailta, koska Suomen palkat ovat heidän mielestään korkeita, ainakin kotimaan palkkoihin verrattuna.

Yhdysvalloissa on myös ongelmana saada henkilöstöä julkiseen terveydenhuoltoon. Siellä on käytäntönä, että lääkäriksi opiskeleva saa ilmaisen koulutuksen ja valmistuttuaan työskentelee joitakin vuosia lääkärinä esimerkiksi haja-asutusalueella. Säädetyn ajan lääkärinä yhteiskuntaa palveltuaan läkäri on vapaa hakeutumaan yksityiselle puolelle.

Samaa tulisi kokeilla Suomessakin. Jos opiskelee lääkäriksi kuusi vuotta ja saa ilmaisen koulutuksen, ei ole liikaa pyydetty mikäli esimerkiksi 3-5 vuotta maksaa palkkatyössä koulutuksensa takaisin terveyskeskuksissa. Lyhyemmän koulutuksen saaville hoitajille palvelusaika olisi lyhyempi. Mikäli joku mieluummin menee suoraan muualle töihin, hän voi valmistuttuaan ja työpaikan saatuaan ottaa velkaa ja maksaa opiskelunsa siten takaisin.

Tätä käytäntöä on jo käytetty Suomessa; ennen muinoin kun poliisin koulutus kesti kahdeksan kuukautta, valmistuneet poliisit sitoutuivat työskentelemään poliiseina vuoden verran koulutuksensa maksaakseen. Ennakkotapaus siis on.

1 kommentti:

  1. Hyvä tietää, että USA:ssakin on käytössä tuollainen malli lääkäreiden koulutuksessa. Tiesin aiemmin, että vastaava malli on käytössä Kuubassa, mutta kun sen ottaa esille Suomessa siltä pohjalta, vastassa on täystyrmäys, sillä "eihän kommunistisesta maasta voi ottaa mitään opiksi". Suomessa ei voi määrätä pakkoa, vaan lääkäriopiskelijat, jotka haluavat saada opintolainansa valtion maksattavaksi, voivat sitoutua takaisinmaksuohjelman ehtoihin matalapalkkaisesta työskentelystä syrjäseuduilla. Sopimukseen riittävän suuret sopimusrikkomaksut, niin asia toimii.

    VastaaPoista