keskiviikko 12. elokuuta 2015

RENTUN RUUSU JA KULKURIN KUKKA

Antti Hammarberg eli Irwin Goodman on Suomen suosituimpia laulajia. Vuonna 1991 keikkamatkalla tapahtuneen kuolemansa jälkeen hänestä on tullut kulttihahmo, joka jo 1960-luvulla ravisteli suomalaista konsensusyhteiskuntaa epäkorrekteilla lauluillaan. Monet rakastivar Irwiniä, ja monet myös vihasivat hänen tapaansa olla yleistä mielipidettä vastaan.

Vuoden 1980 maissa Irwinin suosio oli laskusuunnassa, keikkaa ja sitä myötä rahaa ei tullut entiseen tapaan, mutta kuitenkin riittävästi. Eräässä televisiohaastattelussa Irwin kertoi matkustajakodin vuoteella istuen tekevänsä viitisen keikkaa viikossa ja parhaina päivinä keikkoja oli ollut useampi yhden juhannuksen aikana. Tilanne kuitenkin muuttui yhden kappaleen myötä.

1970-luvulla toinen suomalaisen musiikin legenda, Tapio Rautavaara, halusi Irwinin ystävän ja laulunsanoittajan Vexi Salmen tekevän laulun horsmasta, eli tien varsilla tuikitavallisesta kauniihkosta kasvista. Tapion sanoin horsma oli "kulkurin kukka" ja ansaitsi oman laulun kunniakseen. Laulu jäi tuolloin Vexiltä tekemättä, mutta idea jäi itämään. "Kulkurin kukka" ei Wexin mielestä sopinut Irwinin laulun nimeksi; se kuulosti juppivuosikymmenenä turhan vanhahtavalta eikä kuvannut Irwiniä. Irwin Goodman oli viinaanmenevä renttu ja lurjus, mutta ei sorateitä kiertävä kulkuri.

Vuonna 1988 julkaistun kappaleen nimeksi tuli sitten "Rentun ruusu", ja siitä alkoi Irwinin uusi tuleminen. Laulu soi ympäri Suomen ja Ruotsin suomalaisseuduilla. Keikkaa riitti taas, ja sivumennen sanottuna itsekin olin Irwiniä kuuntelemassa Oulaisten Sun-hotellissa tammikuussa 1990 ja takkiani odotellessani pääsin Irwinin pöytään istumaan sekä muutaman sanan hänen kanssaan vaihtamaan.

Muutama vuosi Rentun Ruusun ilmestyttyä Irwinillä meni lujaa musiikin alalla. Ikävä kyllä hän menehtyi Venäjältä tullessaan sairauskohtaukseen. Irwinin oli tilattu suomalaisten rakennusmiesten harjakaisiin Viipurissa, mutta sairastuttuaan hän myöhästyi viimeiseltä keikaltaan.

Oma käsitykseni Irwin Goodmanista on, että hän samaa sarjaa urheilun Matti Nykäsen ja politiikan Veikko Vennamon kanssa; normien ravistelija sekä epäkorrekti idoli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti