maanantai 27. heinäkuuta 2015

LAKATUT VARPAANKYNNET

Radio Suomessa soitetaan lauantaisin ohjelmaa nimeltä Lakatut varpaankynnet, jossa soivat 1980-luvulta tutut ja jo unohdetut viihdemusiikin helmet. Välissä kuullaan kuulijoitten muistoja juppien ja olkatoppausten vuosikymmeneltä. Ohjelma saa minulle muistoja mieleen ja miettimään menneitä.

Myös ulkomaalaisia alkoi tulla Suomeen enemmän jo ennen somaleitten tuloa 90-luvun alussa. Muistan vuodelta 1987 pikku-uutisen Kalevassa, jonka mukaan Suomessa asui tuolloin noin 14.000 ulkomaalaista. Toisen uutisen mukaan aiemmin pääministerinä toiminut Kalevi Sorsa sanoi pakolaisten olevan hyväksi Suomelle; he toisivat Suomeen uutta kulttuuria ja kotiin lähtiessään veisivät mukanaan kotimaahansa suomalaista kulttuuria.

Siis ajatelkaa ja vanhemmat ihmiset muistelkaa; 1980-luvulla me suomalaiset oikeasti uskoimme pakolaisten hakevan Suomesta turvapaikkaa sodan ja sorron vuoksi ja vieläpä että he palaisivat kotiinsa kunhan olot kotimaassa rauhoittuvat. Näin uskottiin ilman epäilyä.

Nyt 2010-luvulla tilanne on toinen: Suomeen tullaan hakemaan parempaa elintasoa ja tulijat eivät ole turvapaikkahakemuksesta huolimatta pakolaisia vaan jäävät Suomeen humanitaarisista syistä, esim karkottamisen vaikeuden vuoksi.

Eikä näitten tulijoitten edes haluta suvaitseviston piirissä lähtevän pois vaikka he saisivat paremman elämän muualla tai kotimaassaan. Media on useampaan kertaan valitellut Suomesta pois lähtevien maahanmuuttajien määrää. Ajatuksena ollee, että jos on Suomeen jollain konstilla, jostain syystä tullut, ei enää pois päästetä.

Niin se maailma muuttuu. JE SUIS OLLI


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti