torstai 2. huhtikuuta 2015

AMERIKAN MALLI ASUNNOTTOMUUTEEN

Kaikki meistä ovat nähneet televisiossa ja elokuvissa yhdysvaltalaisia asumassa pysyvästi asuntovaunuissa eli trailereissa. Yhdysvalloissa samassa paikassa ympäri vuoden pysyvissä asuntovaunuissa asuminen on yleinen ja hyväksytty asumismalli. Myös Pohjoismaissa, varsinkin Ruotsissa, on ihmisiä jotka vakituisesti asuvat näissä nk. trailereissa vaikka se ei vielä ehkä täysin luvallista ja normaali käytäntö olekaan.

Trailerit auttaisivat ratkaisemaan Suomen asunnottomien koditonta tilannetta. Sarjatuotantona ne ovat helppoja ja ja edullisia valmistaa sekä tarvittaessa ne voi siirtää ilman ongelmia muualle. Ajatusta ovat muutkin jo täällä päin pyöritelleet; muutama vuosi sitten asuntomessuilla Suomessa oli esiteltävänä trailerityyppinen siirrettävä omakotitalo.

Asunnottomuus Suomessa johtuu paljolti rakennuskustannuksista; kun kustannukset nousevat, nousevat myös vuokrat, asuntojen ostohinnat ja asumiskustannukset. Tilalle tarvitaan halvempi ja yksinkertaisempi vaihtoehto.

Asumista rajoittavia sääntöjä ja lakeja, jotka estäisivät traileriasumisen Suomessa, voinee aina muuttaa. Mikään ei ole ikuista, varsinkaan laki.

Aluksi ehkä on ikävä ajatus, että Suomeen tulisi Hollywoodista tuttuja traileripuistoja joissa pienituloiset asuisivat asuntovaunuissa mutta jos asiaa harkitsee, niin miksi ei se mikä kelpaa amerikkalaisille kelpaisi suomalaisille ja muille Suomen asukkaille? Kyseessähän on edullinen, jopa halpa asumismuoto jossa ostettua tai vuokrattua trailerikotia voi vaihtaa tai siirtää halutessaan.

Trailerit edistäisivät myös työnantajien perään kuuluttamaa työvoiman liikkuvuutta työn perässä. Monet Suomessakin jo asuvat keikkatöissä ollessaan asuntovaunuissa melkeinpä vakituisesti.

Ei anneta televisiosta opittujen ennakkoluulojen tyrmätä ajatusta heti alkuunsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti