keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

VAALILUPAUKSIA TORILTA

Vuoden 2015 eduskuntavaalit ovat alle kolmen viikon päästä. Se tarkoittaa että kampanjointi kiihtyy ja vaalilupauksia toistellaan vaalikylissä ympäri Suomen.

Sosiaalidemokraatit lupasivat luoda Suomeen 100.000 työpaikkaa ja Keskusta nokitti 200.000 uudella työpaikalla vuoteen 2020 mennessä. Keinoiksi on mainittu ympäristöystävällisen cleantech- tekniikan kehitystä ja kauppaamista saasteista kärsiville ulkomaille. Taisi olla SDPn puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Antti Rinne, jonka mukaan cleantech toisi Suomeen 3.600 työpaikan sijasta 50.000 uutta työpaikkaa. Muutkin puolueet vannovat mediaseksikkään ympäristön suojeluun nimiin Suomen talouden kohentamiseksi, täysimittaiseen paranemiseen ei kukaan enää usko.

Ympäristön suojelu on hyvä ja kannatettava asia ja varmasti ympäristöä puhdistavalle tekniikalle on maailmalla markkinoita ja tarvetta. Mutta Suomen taloutta se ei auta, ei vaikka millainen toimiva ja tehokas vimpain tai vipstaaki Suomessa kehitettäisiin ympäristön pelastamiseksi.

Syy on yksinkertainen: Kiina. Jos suomalaiset keksivät cleantech-tuotteen jolle löytyy ostajia, kiinalaiset kopioivat sen saman tien ja myyvät halvemmalla, enemmän, nopeammalla toimitusajalla ja jopa parempana kuin suomalaiset omaa alkuperäistä tuotettaan. Kiinalaiset kopioivat kaikkea; elintarvikkeita, Fiskarsin saksia ja erilaisia kännyköitä myöten. Onpa Kiinassa väärennetty kokonaisia Apple Storeja, kun aidot ovat olleet liian kalliita. Miksi he jättäisivät tuottavan cleantechin kopioimatta, varsinkin kun Kiinalla itsellään tarvetta ympäristöä puhdistavalle teknologialle?

Suomi tai muu maailma ei ole tähänkään asti kyennyt estämään kiinalaisten piraattituotteitten valmistusta. Kopiointi on niin yleistä että niitä siis jopa kutsutaan "piraattituotteiksi", koska asiakkaiden on helpompi ostaa tuotteita joita ei kutsuta "väärennöksiksi", kuten vielä Kiina-ilmiön alkupäivinä tehtiin 1980-luvulla.

Jotain muuta on Suomen pelastamiseksi keksittävä kuin helposti ryövättävä cleantech. Mahdollisesti koulutus voisi tuoda Suomelle tuloja; kiinnostusta suomalaista koululaitosta kohtaan on jo ollut ainakin Lähi-Idässä. Suomi voi maksua vastaan perustaa suomalaista laatua olevia kouluja ulkomaille tai kouluttaa maksua vastaan ulkomaalaisia Suomessa. Tai luontomatkailu; puhdasta, suhteellisen villiä luontoa Suomessa vielä riittää yhtenä harvoista maista Euroopassa. Vaelluksilla useinkin tulee vastaan tsekkejä, slovakkeja, saksalaisia ja muita ulkomailta tulleita vaeltajia. Niin kauan kuin Venäjä ei keksi ruveta markkinoimaan omaa esimerkiksi Karjalan, Kuolan tai Siperian alueita luontomatkailijoille, Suomelle on luonnossa markkinarako.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti