perjantai 28. helmikuuta 2014

OULUA UHKAA VESISOTA

Oulun kaupunkilaiset saavat vetensä Oulujoen pintavesistä. Mikäli Oulujoen vesi esimerkiksi saastumisen vuoksi tulisi käyttäkelvottomaksi, varavettä ei juurikaan ole. Tällä hetkellä, mikäli Oulujoki olisi poissa pelistä, jokaista oululaista kohti riittäisi noin 13 litraa vettä päivässä. Joku voisi ajatella pärjäävänsä yli kymmenellä litralla vettä päivässä, mutta kyseessä on tilastollinen määrä. Veden käyttäjiä on muitakin kuin Oulun asukkaitten kahvinkeittimet. Kriisitilanteessa vaikkapa sairaalat olisivat todennäköisesti tupaten täynnä ja ne täytyisi pitää puhtaana, mikä vaatii vettä. 13 litraa vettä päivässä ei ole se määrä mikä hanasta kriisin aikana tulisi.

Oulu on jo parikymmentä vuotta miettinyt varaveden hankintaa. Vesimääräksi on kaavailtu 50-120 litraa vettä päivässä asukasta kohden. Se nostaisi Oulun kakkosluokkaan varaveden suhteen. Valtiokin on aikeissa puuttua asiaan.Mikäli Oulu ei varavesiasiaa itse ratkaise, valtio säätänee erityisen lain jolla on jo nimikin, Lex Oulu, jolla valtio pakottaa Oulun kaupungin ratkaisemaan asian sanktioiden uhalla.

Oulun varavesi suunnitellaan hankittavaksi enimmäkseen pohjavesistä. Vaihtoehtoina on tarkasteltu Ahmaskangasta, Viinivaaraa ja Yli-Iin ympäristöä. Näillä on jokaisella kannattajansa ja vastustajansa. paikalliset asukkaat usein vastustavat vedenottoa alueeltaan. Ympäristöäkin pitäisi suojella, vaihtoehtojen joukossa tärkeitä luontoalueita, Naturaankin kuuluvia.

Parinkymmenen vuoden harkinnan jälkeen Oulu on pistänyt vauhdiksi. Kaupunginvaltuusto äänestää mistä  varavesi otetaan tämän vuoden elokuussa. Suunnitelmat pitäisi siis saada päätöskuntoon mielellään jo kesäkuun loppuun mennessä, ennen lomia. Mikäli päätös kesällä saadaan, päästään varsinaiset suunnitelmat tekemään ja vuonna 2020 Oululla ollee toimiva varavesihuolto.

Vaihtoehtojen kannattajat ja vastustajat tulevat ajamaan asiaansa innolla. Vesihuollosta järjestetyssä keskustelussa Aleksinkulmassa asiasta esitettiin kiihkeitäkin puheenvuoroja. Ratkaisu ei ole helppo, jonkun varpaille astutaan mitä tahansa sitten päätetäänkin. Päätös on kuitenkin tehtävä.

Pahoin pelkään, että valtuusto ei valitse oululaisten kannalta parasta vaihtoehtoa vaan sen, jonka vastustajat pitävät asiastaan pienintä meteliä. Keskustelua ja riitojakin tullaan käymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti