maanantai 27. tammikuuta 2014

LATEKOE LAWSON HELLU

Kävin äsken seuraamassa Oulun kaupunginvaltuuston istuntoa. Kolme tuntia päättäjät puhuivat viisaita Oulun varalle. Taloudellinen tilanne ei näytä tällä hetkellä yhtä uhkaavalta kuin viime vuonna, säästöjä on onnistuttu tekemään ja pahempaa pelättiin. Oulun kaupungin menot ovat silti noin 60 miljoonaa suuremmat kuin tulot, neljännes budjetista on sosiaalimenoja ja työttömyys huitelee 16%ssa. Aiemmin oli kuitenkin tilanne vielä huonompi ja ehkä tästä vielä noustaan, tosin taitaa palveluihin leikkauksia tulla.

Terveyskeskukset korvaavat hyvinvointikeskukset ja -pisteet puhuttivat valtuutettuja. Ei näytä hyvältä niitten kannalta, jotka asuvat Oulun keskustan, kanta-Oulun ulkopuolella. Joukkoliikennettä harvennetaan ja matkat palveluihin pitenevät. Autoilijat pärjännevät, jos ei autoverotus, pensan hinta tms paljoa nouse. Jos julkisilla pitää lähteä syrjäkyliltä kauppaan, lääkäriin, pankkiin ja niin edelleen, voi tulla muutto Ouluun mieleen mikäli rahaa siihen riittää. Nykyiseen suur-Ouluun suunnitellaan vielä kahdeksan muun kunnan liittämistä, joten taitaa Oulun ympäristökunnat tyhjentyä ensin palveluista ja sitten asukkaista. Jos eivät palvelut tule ihmisten luo, ihmiset menevät palveluitten luokse.

Vihreitten kaupunginvaltuutettu Latekoe Lawson Hellu Oulunsalosta puhui myös istunnossa. Viisikymppinen Latekoe ei tunnu puhuvan kovin hyvää suomea, vaikka on asunut täällä 25 vuotta, opiskellut insinööriksi ja käynyt armeijan. Olen tähän asti uskonut, Latekoen puhuessa aikaisemmissa kokouksissa, että hän ujostelee julkista puhumista ja on asiastaan kiihtynyt ja sen vuoksi puhuu vaikeasti ymmärrettävää suomen kieltä mutta tämän iltaisen perusteella pidän mahdollisena ettei hän yksinkertaisesti osaa lausua suomea. Latekoe puhui, en ymmärtänyt mitä, eikä kukaan valtuutettu kommentoinut Latekoen puheenvuoroa mitenkään. Se vihjaa, etteivät hekään ymmärtäneet, mutta eivät halunneet loukata Latekoeta kysymällä mitä hän puhui.

En ole keskustellut Latekoen kanssa, joten en tiedä miten suomen kieli kahden kesken häneltä sujuu. Olen kuullut häntä vain Oulun valtuuston kokouksissa, ehkäpä julkinen tila ja vieraat ihmiset hermostuttavat Latekoeta. Ymmärrän, miltä sellainen tuntuu. Julkinen puhuminen ja varsinkin vieraalla kielellä saa helposti unohtamaan hyvänkin kielitaidon. Silti, luulenpa että kaikki muut puolueet vaativat ehdokkailtaan hyvää suomen, tai osassa Suomea ruotsin kielen, taitoja sekä hyvää kykyä esiintyä ja puhua julkisuudessa. Ehkäpä Vihreät sitten suosivat ehdokkaita joilla on muita avuja. Sopiva ennen pätevää, voiko se olla niin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti